środa, 28 marca 2012

szparaga?

Dzisiaj post nietypowy. Ale właściwie gotowanie to też forma rękodzielnictwa!

No dobra, przyznam się, mam słabość do szparagów... A to jeden z najprostszych przepisów na to, jak zrobić z nich łatwy i smaczny obiad.

Co będzie potrzebne?

Składniki na 3 porcje (każda ok. 250 kcal)

pęczek zielonych szparagów (ok.375g.)
łyżka oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
połowa małej cebuli
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
80ml mleczka zagęszczonego (light)
100 g. ananasa z puszki i kilka łyżek soku
3 jajka (opcjonalnie)




Szparagi należy umyć, obciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki.
 
 
 

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia.
Dodajemy szparagi i przykrywamy. Po kilku minutach (kiedy będą już dość miękkie, ale wciąż chrupiące) wlewamy mleczko, dodajemy cytrynę, ananasa, sok i przprawy. Dusimy ok. 5 min. na małym ogniu.

Nie można dusić warzyw zbyt długo, muszą zachować chrupką konsystencję.

Smażymy jajko sadzone.

Smacznego!
Posted by Picasa

2 komentarze:

  1. Dzięki za podpowiedź!Bardzo lubię szparagi,ale do tej pory jadałam je w restauracjach.Czas to zmienić!Zaraz biorę się za gotowanie.Czy jajka można czymś zastąpić?Masz jakiś pomysł?Pozdrawiam i z tego co widzę,spotkamy się na zlocie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię też z takim okrągłym kremowym serkiem w migdałach (kupuję go w Biedronce ;) ), pasuje też ser pleśniowy i szynka parmeńska.

      Tak, widzimy się! :)

      Usuń